(foto David Dickson)

måndag 28 februari 2011

POLITIK: Är Wisconsin USAs Egypten?

Demokrati i Madison, Wisconsin (källa: cnn.com)

Demokrati betyder folkstyre.
USA är världens största demokrati.


Diktatur betyder att någon dikterar.
Diktera betyder att bestämma självsvåldigt.
I Wisconsin har lagts ett lagförslag som skulle avskaffa rätten att förhandla om kollektiva avtal.

I USA pågår just nu (2011 02 28) de största folkliga demonstrationerna där sen Vietnamkriget. Demonstrationerna har pågått i två veckor. Folkmassor har tagit över Kongressbyggnaden i Madison, Wisconsin. Demonstrationerna har spritt sig till Ohio, Indiana och New York. Demonstrationerna genomförs för att skydda rätten att sluta fackliga kollektivavtal.
Rätten till kollektivavtal är en demokratisk rättighet. Det innebär rätten att sluta sig samman och gemensamt träffa avtal med arbetsgivare. Det innebär ett sätt för folket att aktivt vara med och styra. Alltså demonstrerar man för folkstyre. För demokrati.

I Sverige kan man googla på demonstrationer i USA, Wisconsin, facket, Scott Walker (guvernören som vill slopa rätten till kollektivavtal), och ett enda nyhetsinslag från TV kommer upp - en Rapportsändning från den 27/2 2011.

Kairo: Globalt kapital - global ekonomisk kamp för rättvisa
Det pågår revolutionära massdemonstrationer i
 Nordafrika. Tunisien, Egypten, Libyen upplever folkresningar. Fattigdom, arbetslöshet och ekonomiskt förtryck har skapat en mäktig resning. I Wisconsin kopplar medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson samman folkupproren i USA med det som händer globalt: ”Kapitalet är globalt. Nu behövs också global ekonomisk rättvisa”
Är USAs demokrati levande? Är Wisconsin USAs Egypten?

SVT Rapport om demonstrationer i Wisconsin

TV-stationen Democracy Now visar reportage från demonstrationen 26 feb med 100 000 deltagare i Madison,  rapporterar  och intervjuar om Demonstrationerna (25 feb). I intervjun ges också en fin analys av samspelet mellan representativ och direkt demokrati.

NYTT 2/3 2011 Amy Goodman's  pod-radio "Weekly Column": Egypten/Wisconsin - "It's not a good season to be a tyrant"

En inside-vy från det ockuperade kongresshuset i Madison. Polisanställda går över till demonstranterna

Läs vad New York Times skriver om de fackliga protesterna 16/2 2011:

Svenska Dagbladet om demonstrationerna i USA

GP om demonstrationerna.

Läs också Alter-Net: ”Is Wisconsin Our Egypt?

måndag 21 februari 2011

Dear visitors,

I do invite comments to this blog.
If you have problems sending your comments, 
please let me know.
Best wishes
David
e-mail: david.dickson@telia.com

onsdag 16 februari 2011

LIVET: Maria Sveland - rädd att vilja?

Maria Sveland!
”Menar hon verkligen det hon säger”
tänkte jag när jag hörde dig säga att ”det som är farligt är när vi har det här idealet att det här ska vara livet ut”. ”Det är ju jättefarligt för då kan man ju ge sig på att man kan bli besviken”.

Det här sa du i ditt möte med Hanna Hellquist i hennes programserie Jakten på lyckan. Jag blev överraskad när du sa det. När du sa det ! Du satt där med din erfarenhet, och jag förväntade mig kanske att du skulle säga något klokt som att ”det verkligt farliga är när vi har det här idealet att vi alltid måste vara så jävla lyckliga”. Och så sitter du istället och ger rådet att inte engagera sig för mycket för att man ska slippa bli besviken.

 Visst, du säjer att kärnfamiljen inte är din grej. Du har prövat det - visst. Om du tänker att kärnfamiljen kan vara lite (hmm, kanske inte så lite heller) trång för att rymma all kärlek, då är jag med dig. Men du talade ju inte om det. Jag tyckte det lät lite jobbigt det där med att man skulle bo ihop när man hade småbarn därför att det var ”praktiskt”.


Jag vill kanske våga älska. Jag vill kanske ge mig hän med hull och hår i det jag gör. Då tycker jag inte att jag vill ha en nödutgång för att jag inte vill bli besviken. Vad är det för farligt med att bli besviken? Ska jag låta bli att satsa fullt ut för det?
Jag sökte på vardagskärlek

Jag kanske inte inbillar mig att kärleken innebär att jag nödvändigtvis måste vara så jävla lycklig hela tiden. Att tycka om att hjälpa varann genom ”vardagsgeggandet”. Det är kanske just det - att du vet och jag vet att vi inte ger oss så jävla lätt.

Och du - ”man ska prova allt” sa du. Det tror inte jag. Du får säja mot mig om du vill, men jag skulle nog känna mig som en skållad råtta om jag försökte prova allt. Det låter lite hektiskt, om jag får säja så. Men visst, det är kanske inte mindre hektiskt att dela livet med en sån som mig, som ska gå till botten med allt jag gör.

Hursomhelst, Hanna Hellquist får jaga vidare efter lyckan i våra liv. Det gör hon rätt bra. Vad tycker du?

Se Hanna Hellquists möte med Maria Sveland
Läs om Maria Sveland på Wikipedia.
Läs om Hanna Hellquist på Wikipedia.

lördag 12 februari 2011

Nationella-provhysterin dödar kunskapen

Kunskapens riddare?

Jan Björklund och regeringen vill förbättra skolan. Kunskapen ska vara i centrum. Kunskapssamhället kräver en kunskapsskola. Det är min egen slogan som lärare, och Jan Björklund skulle nog gärna låna den och göra den till sin. Men slogans är inte hela receptet. Det är många ingredienser som måste till för att lärandet ska fungera. Från USA hämtar jag ett visdomsord i denna diskussion. Det är Diane Ravitch, som har varit utbildningsansvarig under såväl George Bush d.ä. som under Bill Clinton, som säger att
Diane Ravitch

” We need better-educated teachers who have degrees in the subjects they teach; we need principals who are themselves master teachers, since they are the ones who evaluate and support the teachers; and we need superintendents who are knowledgeable educators, since they make crucial decisions about curriculums, instruction and personnel.
We must ensure that every student has the benefit of a coherent curriculum, one that includes history, literature, geography, civics, science, the arts, mathematics and physical education. And we must attend to the conditions in which children live, because their ability to attend school and to learn is directly influenced by their health and the well-being of their families”

Kanske bara delvis vad Jan Björklund och hans regering skulle skriva under på. Men jag tror att Jan Björklund har följt den skoldebatt som pågår för fullt i USA, och om han har gjort det, vet han också att det inte bara är hans idéer om ett nedmonterat civilsamhälle som förkastas av Diane Ravitch. Även hans idéer om nationella prov som en del av lösningen på bristande skolresultat har förkastats av just denna Diane Ravitch, som bättre än någon annan kan bedöma deras bristande effektivitet om det är kunskap man vill åstadkomma.

Diane Ravitch var en av dem som hårdast, tufffast och mest envist drev genomförandet av centrala test i USA under många år. I ansvarig ställning på nationell nivå. 2004 började hon syna resultatet av sitt arbete i sömmarna och förra året (2010) kunde hon som sakkunnig på det system med centrala tester hon själv utarbetat döma ut det som fullkomligt misslyckat.

Detta är väl det som kan fascinera en i det Amerikanska samhällssystemet -  att det kan tillåta människor att dra slutsatser och ändra uppfattning när verkligheten gör sig tydligt påmint och ideologin visar sig inte räcka till.

I detta fallet drog hon som kanske mer än någon annan drivit på för centrala test en överraskande slutsats. Att kontrollera skolans och kunskapens kvalité med centrala test är fel väg att gå därför att de, som hon menar uppmuntrar fel sorts inlärning:

”this intense emphasis on test preparation is wasted, because students tend to learn test-taking techniques rather than the subject tested”

Menar Björklund och regeringen allvar med att befordra kunskapsutvecklingen i skolan, ja då bör de lyssna på denna erfarna person, som med ordentligt på fötterna menar att det som händer när man använder centrala prov som kontrollmetod är att man effektivt motverkar själva kunskapsprocessen

”the machinery will be in place to measure and test, driving out innovation, creativity, and divergent thinking. This is not wise and it is not smart.”

Källor:
Diane Ravitch:
National Standards in American Education: A Citizen’s Guide
(kopiera länken nedan och klistra in i adressfältet) Läs här ur Ravitchs tidigare argumentation för centrala prov.
< http://books.google.se/books?id=8fk2yE1a0PEC&printsec=frontcover&dq=National+Standards+in+American+Education:+A+Citizen%E2%80%99s+Guide&source=bl&ots=-anhFHTd7O&sig=hLZ9oB1veETwB7PxjYZFroYLTA0&hl=sv&ei=lgRXTeuoF8zVsgbg16WlCw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CEIQ6AEwAw#v=onepage&q&f=false >

Diane Ravitch - hemsida

Diane Ravitch: The Death and Life of the Great American School System
Detta är boken där hon analyserar och gör upp med sin egen insats i det amerikanska utbildningssstemet.

The 'Great American School System' Flunks Out” by Glenn C. Altschuler.  NPR 16 mars 2010. Recension. Med ett utdrag ur Diane Ravitchs bok The Death and Life of the Great American School System.

Why I Changed My Mind” by Diane Ravitch. The Nation, June 14, 2010 
Hennes svar i pressen till dem som haft svårt att förstå att man inte alltid måste stå fast vid sin uppfattning.

Education Policy Blog Besök denna intressanta blogg med artiklar och analyser av viktiga utbildningsfrågor (länk till Kenneth Bernsteins utmärkta analys av Ravitchs bok The Death and Life of the Great American School System). 

torsdag 3 februari 2011

My sources

Annie Get your Gun (source Wikipedia)
The title of my blog is ”What Comes Naturally”, and I have acknowledged indebtedness to Stanley Fish whose book Doing What Comes Naturally has been an inspiration and a challenge both in my literary research and in my basic convictions about life.

However, how could I forget - the poetic and expressive phrase ”what comes naturally” belongs also, and perhaps even more properly, to the musical genre. How could I forget Annie Get Your Gun (1946) by Irving Berlin about the sharpshooter Annie Oakley, a muscial play which was run on Broadway for over 1000 nights. Listen to

the Baylor Theatre production from 2007 in ”Doin’ what comes Naturally”