(foto David Dickson)

söndag 31 maj 2015

Kan - och vill - Sverige verka för avspänning i världspolitiken?

Det är mycket nu! Det är djävligt mycket nu! ISIS kämpar för ett fundamentalistiskt muslimskt styre i Irak, Syrien, Libyen och i hela världen. Medan USAs bombplan deltar i bekämpandet av ISIS, bekämpar man samtidigt den syriska regeringen, som också är ISIS kanske viktigaste motståndare. I Ukraina har en obskyr regering makten och stöds av USA medan Ryssland förstås känner sig hotat samtidigt som Västvärlden hävdar att det är Ryssland som utövar aggression i området. I Sverige genomför NATO en jättelik militärövning och Ryssland svarar med en blixtövning av stor omfattning i syfte att pröva reaktionsförmågan i försvarsmaktens beredskap. Och detta är bara en skumning på ytan av allt som pågår i världspolitiska händelser. I Latinamerika har Venezuela sökt skapa en socialt ansvarstagande ordning och då det gått ut över US-amerikanska intressen i landet, har Venezuela utnämnts till fiendestat av USA. Den enda händelse som på något sätt liknar avspänning är att Kuba nu verkar ha strukits från USAs lista av terroriststater.

Det är mycket, och om allt detta och mer därtill förs en debatt i svenska media. Det intressanta med den debatten är att den INTE präglas av nyfikenhet, undersökande och uppmuntran till självständigt tänkande. Debatten domineras istället av färdiga åsikter. Och den åsikt som dominerar i svenska media är att USA verkar för demokrati och frihet i världen idag, och att framför allt Ryssland har aggressiva avsikter och därför måste bekämpas. Det är vanligt att journalister, som vågar ifrågasätta denna åsikt blir avfärdade som agenter för Rysslands ledare Putin. 

Detta leder till att det har blivit lågt i tak i debatten. Så lågt i tak har det blivit att Sverige, svenska media, svenska politiska partier, och Sveriges regering inte längre förmår att tänka öppet och självständigt om Sveriges roll i världspolitiken. Försök som görs för att öppna diskussionen drunknar lätt i det enorma mediaflödet i press, TV, Radio, twitter och facebook för att nämna några kanaler. Att som jag, skriva ett blogginlägg om behovet av öppenhet, nyfikenhet och upptäckaranda är antagligen lika effektivt som att lägga samma inlägg längst ner i botten på min skrivbordslåda i mitt överbelamrade arbetsrum. 

Hur som helst lägger jag ändå ut detta, och bifogar några länkar till röster som försöker ge debatten om USAs och Rysslands roller en öppnare och mer förnuftig riktning. För Sveriges del skulle diskussionen behöva komma in på hur Sverige kan agera för avspänning mellan stormakterna och även förutsättningarna för en genomtänkt självständig linje i utrikespolitiken i stort borde undersökas. Det tror jag är journalistikens uppgift. 

Här är några länkar till Sven Hirdman, som tidigare varit ambassadör i Moskva:
   

”Vi förstår inte våra grannar” (från ett seminarium med Sven Hirdman 2007 om Sverige och Ryssland)
  

John Mearsheimer, professor of political science vid Chicago University, har sagt följande om konflikten kring Ukraina och Krim: ”Crimea, a casualty of the West’s attempt to march NATO and the European Union up to Russia’s doorstep, is surely lost for good. It is time to end that imprudent policy before more damage is done — to Ukraine and to relations between Russia and the West.” Läs hans artikel om detta i New York Times (8 feb 2015):  

Här kommer en länk från TV-stationen Democracy Now (10 feb 2015), där den amerikanske generalen Charles Wald debatterar med professor John Mearsheimer om ukrainakonflikten bör lösas med militära eller diplomatiska medel. 

Kolla vidare på en röst i den amerikanska debatten: Stephen Cohen, professor emeritus i Russian studies and politics vid New York University och Princeton University. Här intervjuad på kanalen Democracy Now 5 sept 2014 

Vill du kunna skapa dig en självständig bild av de stora världshändelserna?
Krigskorrespondenten John Pilger tar dig med på en en timme och trettiofem minuters resa i filmen The War You Don't See (här presenterad på nyhetssajten NewsVoice). Det är en film, som ger dig starka argument att lita mer på din nyfikenhet och din kritiska förmåga än på press och media.


Och du som vill ha en öppen, förnuftig, nyfiken och klargörande debatt om världspolitiken och Sveriges roll 

- Utveckla dina synpunkter genom att kommentera mitt inlägg,
- hjälp mig också att lägga in vettiga länkar i kommentarsfältet till det här inlägget! 
Tack på förhand! 


.