(foto David Dickson)

tisdag 21 oktober 2014

Kring ett besök av hovslagar'n

Att vara delaktig i skötsel och dagligt arbete med hästar, innebär mycket eget arbete och själv tycker jag att det är mycket att lära. Tre hästar har vi att sköta och har du häst, så behöver den skos. Det gäller de flesta hästar. Var åttonde vecka ungefär ska det ske. Att sko hästen är inget de flesta hästägare gör själva. De tillkallar hovslagaren. 

Själv jobbade jag i tolv år på Mustadfors hästskosömfabrik. Det betyder inte att jag kan sko en häst. Men
Hästskosöm från 15-1600-tal. Funnen på Läckö Slott. Källa:
Historiska museet
det betyder att jag fick lära mig några nya ord. Jag vet vad ett söm är. 
Jag vet vad svicken är för något. Och på Mustad finns det ett svickeriSvickeriet är stället där sömspetsen formas så att den går ut genom hovväggen istället för in i hoven när den slås i. En felaktig svick kan vara direkt livsfarlig för hästen fick vi lära oss. Därför är det också grundläggande för hovslagaren att kunna vända svicken åt rätt håll. På Wikipedia säger man så här i detta ämne:


  ”Kilformen är mest utpräglad närmast sömmens spets, och kallas sömmens svicka. Det är den som styr sömmen mot hovens utsida, och måste därför vändas rätt så att den inte styr sömmen inåt, vilket skulle vara ren tortyr för hästen.” (Källa).

Mustadsöm.
  Källa.
© Copyright Mustad Hoofdcare Group
Nu är det över tjugo år sedan jag jobbade på Mustad. Men som nybliven pensionär har jag fått tillfälle att återuppta ett hästintresse, som jag odlade som mest i de tidiga tonåren. Det finns mycket som är spännande när man har hand om hästar. När hovslagaren kommer är ett sådant tillfälle. Det blir ett avbrott i de dagliga rutinerna. För någon timme förvandlas stallet. Det som annars präglas av ro och frid med hästarnas tuggande, deras lågmälda hummande och stillsamma andetag, blir istället en intensiv arbetsplats med nya ljud och intryck. 
Kinesiska hästskosöm 
har kommit på marknaden
Källa 
Copyright © Anping Leaion Wire Nails Factory.

Visst kan det bli intensivt arbete med utfodring, morgonvisitering, borstning, täcken på, utsläpp och mockning varje dag, arbete i paddocken, insläpp, visitering, kvällsskötsel och kvällsfordring, men med hovslagaren kommer en frisk fläkt av fackmannamässig precision och det blir också mycket snack om hästar och även om annat. Hammarslag ljuder i den annars så tysta miljön. De nya skorna riktas, det verkas och raspas och nya skor slås fast på nyverkade hovar.

Vår senaste skoning blev ett sånt tillfälle. Här ses några bilder av Henrik Gustafsson och Frank Hedlund när de tar sig an två hästar och en ponny.  

Dalslands Hovslageri på plats


Henrik skyndar att
hämta rätt sko.
Frank tar fram städet. Skor ska riktas.

En slicksten är bra att ha ibland
när hästen behöver stå stilla
Här pågår verkning
av en bakhov. i stallgången.


























Och här är det en framhov,
som verkas.



Samtidigt pågår verksamhet i en av boxarna.
Här nitas den nya
skon på vänster bak.


























Den lille shettisen tittar på.


Frank ska bara raspa framhovarna
så är skoningen färdig.
              

























Framhoven på pinnen
och lite mat i hinken,
så går detta som smort.


Och här görs samma moment i boxen.
          
























Efter en dryg timmes styvt arbete
och en snabbfika på stående fot
bär det av till nästa uppdrag.

Här nedan kan du läsa mer om hovslageri och hästskosöm.

En avhandling med titeln "Underlätta bearbetning av hästskor" 2013, av Magdalena Rosendahl.

Svenska Brandskyddsföreningen: Regler vid varmskoning

Melleruds Nyheters Hästtidning 18 April 2012 med bl.a. reportage om Dalslands Hovslageri.

Läs gärna mitt blogginlägg om de åren jag jobbade på Mustadfors Bruk i Dals Långed.



2 kommentarer:

  1. Jag fann stort nöje i att läsa denna blogg, såsom din gamla kollega och numer filmproducent åt Mustad. Jag har för första gången i mitt livet fått se hovslagare i arbete, dessa i världsklass, och känner igen mycket av det du skriver. Se gärna https://vimeo.com/108143223

    SvaraRadera
  2. Till dig som läser detta!
    Den här bloggen innehåller många intressanta inlägg, men jag förnyar den inte längre. Du som vill följa vad jag skriver nu ska gå till bloggen Att Smaka Livet, som jag driver under namnet Ellington tillsammans med min bloggkollega Arletta. Välkommen dit.
    David Dickson

    SvaraRadera