2010 09 09
Människor idag arbetar för mycket.
De borgerliga partierna driver arbetslinjen. Socialdemokraterna driver arbetslinjen. Vänsterpartiet driver arbetslinjen. Och Miljöpartiet. Kan man tänka sig att något ytterlighetsparti driver nån annan linje? Knappast.
Annat var det i slutet av 1800-talet. Då trodde man på den tekniska utvecklingen som en befriare. Ännu vid förra sekelskiftet hävdade socialdemokraternas V. I. Lenin i Ryssland att den makalösa tekniska utvecklingen inom en snar framtid skulle möjliggöra fyradagarsvecka för alla. Maskinerna skulle användas för att underlätta den för reproduktion och utveckling nödvändiga produktionen. Människor skulle få tid över att njuta av livet, att utveckla sig själsligt och kulturellt. För visst var det så att det fanns annat än arbete. Visst var det så att det ständiga lönearbetet med tidiga morgnar, sena kvällar, stress och slit begränsade individens möjligheter att utvecklas till sin fulla potential.
Detta skrev Karl Marx svärson Paul Lafargue en liten skrift om. Det blev mycket diskussion kring denna skrift, som han själv uppfattade som koncentratet av socialismens syfte. Lafargue kallade sin skrift ”Rätten till Lättja” och hyllade tanken att den tekniska utvecklingens mål måste vara att människan kan utveckla andra sidor än arbetets slaveri. Mycket diskussion blev det, för redan då - i början av förra seklet - hade den internationella arbetarrörelsen börjat svänga. Nationalism, krigsansträngningar, den socialistiska revolutionen som en tävling mot kapitalismen krävde mer arbete. Arbetslinjen blev allt starkare även inom de mest radikala kretsarna i arbetarrörelsen och Paul Lafargue med sin önskan att underlätta människors liv blev marginaliserad.
Vem var det egentligen som sa "Arbeit macht frei"?
Och säg mig, vad är det som hindrar oss idag att använda den tekniska utvecklingen till att ge alla fyra dagars arbetsvecka?
Wikipedia om Paul Lafargue:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Paul_Lafargue
http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Lafargue
Kolla ”Lasses Blogg” om Lafargue: Rätten Till Lättja:
http://fotolasse.se/index.php/samhalle/ratten-till-lattja.htm
Här köper du boken Rätten till lättja:
Fritidsvetenskaplig bokhandel
Bokfynd.nu
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar