(foto David Dickson)

torsdag 26 januari 2012

POLITIK: Juholt går och vad är det vi får?

Vad?
Stefan Löfven ny partiledare
Förre partiledaren Håkan Juholt

Vad fick det svenska folket ?
Vi fick ett besked den 18 januari om Europakten -  att ”Statsminister Fredrik Reinfeldt har redan uttalat regeringens stöd för att Sverige går med medan Socialdemokraternas Håkan Juholt har sagt nej” (Umeå Arbetarekommuns hemsida). Detta blockerade effektivt möjligheten för regeringen att få med Sverige i pakten.

Då fick vi också besked varför socialdemokratiska partiet sa nej till Europakten: ”Europakten har skapats med ett enda syfte; att rädda euron. Vi vet dock att den gemensamma valutan är en direkt bidragande orsak till krisen” (dito).

Idag, den 26 januari, har nyheten gått ut att socialdemokraternas nye ledare efter Håkan Juholt blir basen för metallfacket, Stefan Lövfen.

Samtidigt går nyheten ut att socialdemokraterna har öppnat för svenskt deltagande i Europakten. På partiets centrala hemsida meddelar man att socialdemokraterna har ”fört förhandlingar med regeringen om en svensk medverkan i EU:s finanspakt.” Man har där kommit överens med regeringen om förutsättningarna för Sveriges inträde i Europakten.

Merkel och Sarkosy

Så vad fick det svenska folket när socialdemokraterna fick en ny partiledare? Vi fick ett ja till en krisbekämpning som kommer att skapa en ond cirkel där krisen ytterligare förvärras: ”Den nya europakten handlar om att förskjuta mer makt till Bryssel för att rädda en valuta som inte fungerar, samtidigt som man väljer att utsätta Europa för ett stålbad. Den ideologiska principen – att det är löntagarna som ska betala för en kris orsakad av finans­sektorn – är tydligen så viktig att det är värt att riskera hela ­ Europas ekonomi för den.” (Kielos)


Vi fick ett ja till en odemokratisk utveckling i Europa.
Vi fick ett ja till en dödfödd ekonomisk politik.
Välkommen till det nya Europa

Källor:

Sandlin, Lena. Ledare 2012 01 18 Umeå Arbetarekommuns hemsida. [läst 2012 01 26]

Guteland, Odd. Nyheter 2012 01 26, ”Regeringen accepterar S krav för medverkan i EUs finanspakt” Socialdemokraterna. [läst 2012 01 26]

Kielos, Katrine. ”Merkels europakt missar problemen”, Aftonbladet 2011 12 12 . [läst 2012 01 26]

Kavoussi, Bonnie. ”At Davos 2012 George Soros Says Austerity ‘Will Push Europe Into A Deflationary Debt Spiral”. Huff Post, World Economic Forum, 2012 10 25.  [läst 2012 01 26]

 Se också
Europaportalen: Sverige förlorar på europakten.
och
Jonas Sjöstedts hemsida.
och
en bra blogg i mängden

Läs också Bo Zakrissons "Nej till EU-pakten - Juholts viktigaste beslut" 18 jan 2012,
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar