(foto David Dickson)

lördag 30 april 2011

LIVET: Annedal nu

Foto DD 29/4 2011
När man följer 2:ans spårvagnsspår från Vasagatan vid Handels upp längs Väsergatan mot Annedal, ligger detta hus alldeles i korsningen till Föreningsgatan. Här bodde min kompis Mats de sista åren av 60-talet och efter honom tog Walle över samma hyresrum uppe på fjärde våningen hos en dam vars namn jag har glömt. På 1940-talet lär filosofen Ernst Cassirer ha bott här på flykt undan nazismen i Tyskland. Cassirer är intressant som källa till en del av den ryske språkfilosofen Bakhtin och hans teorier om språkets och berättandets dialogiska natur.Dicksonska stiftelsehusen. Foto DD 29/4 2011
Dicksonska stiftelsehusen längs Karl Grimbergsgatan i Annedal är numera kulturminne. Det var en gång mönsterbostäder för arbetare och tjänstemän.
Robert Dicksons Stiftelse. Foto DD 29/4 2011
Robert Dicksons Stiftelse hette det. Ingen släkting till mig om nu någon trodde det. Men det finns en historia om ett samband, vilket dock kanske är mera myt än verklighet.

Men åter till Annedals historia. Så här skriver Annedals Trädgårdsförening i sin historik:
"Privata institutioner som Sparbankens byggnadsfond och familjen Dickson donerade pengar för att åstadkomma bättre och billigare bostäder till arbetarna i Göteborg. Robert Dicksons stiftelse grundades 1860 med huvudändamål att bygga sunda och trevliga bostäder som skulle hyras ut för en rimlig kostnad till i första hand 'gift arbetsfolk'."Foto DD 29/4 2011

Snickaregången var Snickaregatan när det begav sig. Det var på 23:an i landshövdingehuset där, som jag bodde i ett rum och kök med dass på gården för 75 kr i månaden. Det var 1969 - 71.


Snickaregatans innergård
Foto: CO Almbladh 1969När det begav sig, ja. För min del var det alltså just hösten 1969 när denna bild togs. Så här såg det ut. Här bodde jag. Fotografen C.O. Almbladh - fler bilder av honom, från Göteborg, Bohuslän och hela världen hittar du här. Fast just 23:an där jag bodde ligger till höger utanför bildkant.Foto DD 29/4 2011


Vid dasset på den inre gården vid 23:an stod ett par gamla pilar eller om det var kastanjer. Kan det vara dessa?Foto DD 29/4 2
Västergatan idag.

Det som en gång var en genomfartsgata för både bil- och spårvägstrafiken i området, är nu som synes en lummig spårvagnspassage med gågata mellan hyreshusen.

Ove Gustavsson har tagit riktigt spännande bildserier från Annedal 1968. När du kommer till sidan med masthuggsbilder scrollar du ned till "22 december 2001". Där hittar du Annedalsbilder.

Om du är intresserad av Annedal förr kan du också gå in på Rolf Åkerströms sida där han berättar om Annedal på 1930- och 40-tal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar