(foto David Dickson)

söndag 25 augusti 2013

Tradition och nytt: Spelmansstämma på Baldersnäs

Bildkälla: bloggen "Hipp som Happ"
(med fina bilder från just Baldersnäs)


Igår var jag på Baldersnäs och lyssnade på svensk folkmusik på spelmansstämman där.

Svensk folkmusik, ja - en ”engelska” från Dalsland visade sig vara närbesläktad med en välkänd internationell shanty, känd som ”What Shall We Do with the Drunken Sailor”, och en av de saker som rev ner störst applåder var när instrumentmakaren och multiinstrumentalisten Alban Faust bytte ut nyckelharpan och säckpipan mot sin stålsträngade gitarr och spelade ekvilibristisk amerikanskinspirerad ”fingerpicking” tillsammans med ett band kallat Iron Brothers.

Och med Alban Faust blir det världsmusikinspirerat på många sätt, som när han spelar sin nyckelharpa tillsammans med Josué Trellar på sydamerikansk panflöjt.

Bildkälla: Alban Fausts hemsida
På stora utomhusscenen, uppe i Stallet och överallt i prång, på gräsplättar och bersåer spelades det, och det var kanske lite synd att detta evenemang sammanföll med den populära matmässan på Not Quite i Fengersfors, för medan Not Quite hade besökare i tusental kunde man idag på Baldersnäs räkna publiken till drygt hundratalet. Men det var ändå ett mingel, med spännande möten både med musik och med nya människor.


Bilder från föreställningarna:
Alban Faust och Josué Trellar bland andra
spelar en uråldrig dalsländsk "Åttmänning" (foto DD)Bruno från Skåpafors leder en dragspelsgrupp.
Här spelas Kväsarevalsen (foto DD)


Här kan du höra Alban Faust och Thomas Fredriksson spela Polska från Bäckefors vid ett annat tillfälle:Länk till Alban Fausts hemsida

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar