(foto David Dickson)

lördag 15 februari 2014

Kairos Helvetescirkel: det sexuella kriget

 I dagarna har den egyptiska kvinnorörelsen Women On Walls genomfört en landsomfattande veckolång aktion för kvinnors yttranderätt, där graffitimåleri och gatukonst varit det centrala uttrycksmedlet. En omedelbar anledning till att denna aktion kommit i blickpunkten här i Sverige är graffitikonstnären Carolina Falkholts deltagande på plats tillsammans med Kairos Women On Walls, som bjudit in henne till arrangemanget.


Bakgrunden till veckans aktion är inspirerande och skakande. Inspirerande, därför att gatukonsten sedan januari 2011 har blivit ett allt starkare och konstnärligt alltmer utvecklat uttrycksmedel  (Cairo Street Art blog), där kvinnliga och manliga konstnärer lyckats skapa forum för kreativt utbyte av viktiga tankar. Skakande, därför att den demokratiska utvecklingen i Egypten, där denna kreativitet är en del, har attackerats av starka traditionella krafter på sätt som saknar motstycke i brutalitet, förnedring och hänsynslöshet. Särskilt kvinnors deltagande i demonstrationer och revolutionära manifestationer har gjorts till mål för vad man måste se som organiserad krigföring med sexuellt våld som vapen.

Mot denna bakgrund är Women On Walls gatukonstforum i veckan anmärkningsvärt. Mot bakgrund av att polis och domstolar hittills inte lagt två strån i kors för att lagföra anstiftarna av de sexuella våldskampajerna, är Women On Walls landsomfattande arrangemang i stor utsträckning att se som en självförsvarsaktion för kvinnors rätt att fritt delta i den revolutionära processen.

Helvetescirkeln - the Circle of Hell - har blivit namnet på den fasaväckande metod angriparna använder för att våldta, misshandla och förnedra kvinnor mitt i folkvimlet.Mot denna sexuella krigföring har gatukonsten tagit upp kampen, på sätt som sätter den under både nationellt och internationellt strålkastarljus.

UPI beskriver hur våldsverkarna går till väga när de genomför sina välplanerade Helvetescirkelaktioner mot kvinnor.

 EXPAT Cairo är en nyhetsida som förklarar hur makten i Egypten blundar för våldet och till och med försvarar det.

Webbsidan XIndex - the voice of free expression visar hur gatukonsten blivit en motståndsrörelse mot ”Helvetescirkeln”.

REUTERS The Human Impact berättar om våldet mot kvinnor i repressivt syfte och hur självförsvaret mot våldet börjat organiseras.

Ahramonline ger en analys av våldsanvändningen vid Tahrirtorget.

Bloggen Stop Harrassment betättar om motståndet mot det politiska sexuella våldet.

SCOOPEMPIRE ger en presentation och analys av feministisk gatukonst i Kairo (MISSA INTE).

Muralmålning av Alaa Awad (Scoopempire

1 kommentar:

  1. Till dig som läser detta!
    Den här bloggen innehåller många intressanta inlägg, men jag förnyar den inte längre. Du som vill följa vad jag skriver nu ska gå till bloggen Att Smaka Livet, som jag driver under namnet Ellington tillsammans med min bloggkollega Arletta. Välkommen dit.
    David Dickson

    SvaraRadera