(foto David Dickson)

tisdag 11 februari 2014

THE INTERCEPT: ny regimkritisk amerikansk nyhetskanal
Den 10 februari 2014 öppnades en amerikansk nyhetssida på nätet - The Intercept - med syfte att låta en fri, kritisk journalistik blomma. Till en början vill man bevaka "the whistleblower" Edward Snowden och hans avslöjanden om den digitala underrättelseverksamhet, som i president Obamas regi tar sig den oanade friheten att utan rättslig prövning avrätta människor i främmande länder.

The Intercept startades av de amerikanska journalisterna Glenn GreenwaldLaura Poitras och Jeremy Scahill. Med sig har de en rad framstående amerikanska journalister. Det långsiktiga syftet är att skapa en kanal för kritisk och orädd journalistik som famnar över breda ämnesområden.

Bildandet av The Intercept är ett direkt svar på de hot och allvarliga trakasserier som amerikanska myndigheter utsatt undersökande journalister för, särskilt i samband med affärerna kring Edward Snowden.

Igår, den 10 februari intervjuades Greenwald och Scahill på Democracy Now om sin satsning på denna nya nyhetssida på internet. Greenwald intervjuades bland annat om nyheten att Obamaadministrationen planerar att avrätta en amerikansk medborgare på misstanken att han skulle kunna vara terrorist.

Samma dag, den 10 februari, skriver The Huffingdon Post om The Intercept och ger då också fakta kring hur denna nya nyhetskanal finansieras.  Det är miljardären Pierre Omidyar, grudare av e-Bay och storföretagare i nyhetsbranschen, som garanterar följande för de journalister som arbetar för the Intercept:

"Our long-term mission is to produce fearless, adversarial journalism across a wide range of issues. The editorial independence of our journalists will be guaranteed. They will be encouraged to pursue their passions, cultivate a unique voice, and publish stories without regard to whom they might anger or alienate." källa     https://firstlook.org/theintercept/about 


Glenn Greenwald (källa Wikipedia)
Laura Poitras (källa Wikipedia)
   
Jeremy Scahill (källa Wikipedia)
 
Pierre Omidar (källa Wikipedia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar