(foto David Dickson)

söndag 25 januari 2015

Boko Haram, billig medicin och romska tiggare

De senaste tre dagarna har jag lagt ut tre olika petitioner på min facbooksida. Det är organisationen Avaaz som står för petitionerna och de gäller följande tre frågor: 

  1. En uppmaning til FN att sammankalla ett omedelbart möte i Säkerhetsrådet för att få till stånd effektiva åtgätder till skydd för civilbefolkningen i Nigeria mot terrororganisationen Boko Harams härjningar.
  2. En uppmaning till president Obama inför hans resa till Indien. Indien har patentlagar som möjliggör för indiska företag att tillverka viktiga mediciner mot HIV, malaria och cancer till ett pris som även fattiga människor har råd till. Detta vill amerikanska storbolag stoppa. USA har hotat införa handelssanktioner mot Indien om de fortsätter tillverka dessa mediciner. Petitionen uppmanar Obama och andra ledare att istället se till att Indien kan fortsätta förse fattiga människor med livsviktig medicin.
  3. En uppmaning till EU-kommissionen att vidta åtgärder som stoppar diskrimineringen av romska medborgare i EU. Petitionen föranleds av de förslag om förbud mot tiggeri som kommit upp i olika länder: ”It is a direct consequence of the discrimination citizens of the European Union face in their homelands that they feel compelled to travel to other countries to secure their income by begging.” 

Jag tycker det är glädjande att se att petitionerna om Boko Haram och om Indiens medicintillverkning samlar vardera ca en million underskrifter. 

Samtidigt tycker jag det är skrämmande att uppmaningen att stoppa diskrimineringen av romska medborgare knappt når 500 underskrifter på tre dagar. Och jag vill fråga mina läsare - vad är det som gör er villiga att stödja rättigheterna till skydd och vård till människor i Indien och Afrika men inte vill stödja exakt samma rättigheter för romerna i Europa? Diskrimineringen av romer innebär just precis detta - i flera europeiska länder utsätts de för våld, de förvägras rätt till sjukvård och dessutom har de inte självklar rätt till skola och utbildning.

Min uppfattning är att tiggeriet är en sista utväg att skaffa pengar till en bostad, till sjukvård man behöver, till utbildning eller till köp av något man behöver för livets uppehälle. Få av de tiggare som kommit hit har tänkt sig att bosätta sig här. De vill bo hemma, men de försöker samla ihop till något de behöver. 

Jag störs av tiggeriet, men hittills inte av någon tiggare. Min uppfattning är att ett förbud mot tiggeri är att frånta människor i nöd deras sista utväg. Tiggeri är inget människor ska behöva förnedra sig till. Den intelligenta åtgärden är i detta fal att ge dessa fattiga deras fulla medborgerliga rättigheter. EU-kommissionen kan tvinga länder som Frankrike, Rumänien och Bulgarien till det. Det kan du stödja, du som störs av tiggeriet.


Så jag undrar vad får dig att inte vilja detta? 


1 kommentar:

  1. Till dig som läser detta!
    Den här bloggen innehåller många intressanta inlägg, men jag förnyar den inte längre. Du som vill följa vad jag skriver nu ska gå till bloggen Att Smaka Livet, som jag driver under namnet Ellington tillsammans med min bloggkollega Arletta. Välkommen dit.
    David Dickson

    SvaraRadera