(foto David Dickson)

måndag 20 september 2010

POLITIK: Svensk demokrati 2010

OM DU VILL ATT SD SKA VÄXA
då ska du fortsätta att vägra samtala med dem.

Svenska politiker och politiska partier - förstår ni vad samtal är? Nu har ni försökt att behandla Sverigedemokraterna som smittosamma virus och under den behandlingen har de bara vuxit. Er behandling har misslyckats, eller hur?  

Jag satt under valvakan och hoppades att ni etablerade riksdagsrävar skulle ha lärt er av det som hände när Ny Demokrati en gång kom in i riksdagen. Den gången var det pinsamt att se Bengt Westerberg vägra att sitta i samma soffa som Bert Carlsson. Det som den gången gav ett friskt intryck var VPK-ledaren Lars Werner som på ett hyfsat sätt hälsade det nya partiet välkomna. Att som han våga skilja på sak och person gav möjlighet till öppet samtal.

Vad överraskande, välgörande och avväpnande det hade varit om till exempel Fredrik Reinfeldt och Maria Wetterstrand hade bjudit in Jimmy Åkesson till TV-studion, hälsat honom välkommen till riksdagen och glatt leende förklarat att de i all hemlighet hade läst in sig på SDs partiprogram och nu knappt kunde vänta på tillfället att glasklart få visa hur deras politik skiljer sig från Sverigedemokraternas.

Men detta kommer inte att ske. Inte i den idédöda riksdagen. Där kommer SD att få lov att agera martyrer under den påbjudna tystnadsplikten. I den förutsägbara miljön vet SD hur de ska vinna poäng. De är bra på det. Det behövs en överraskningsstrategi för att få dem ur balans. Den överraskningsstrategin heter demokratisk hyfs och öppen diskussion.

Se hur det kan gå till att debattera med SD med gott humör: http://vodpod.com/watch/1860460-vem-tjnar-p-det?u=dannylam&c=dannylam

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar