(foto David Dickson)

onsdag 16 februari 2011

LIVET: Maria Sveland - rädd att vilja?

Maria Sveland!
”Menar hon verkligen det hon säger”
tänkte jag när jag hörde dig säga att ”det som är farligt är när vi har det här idealet att det här ska vara livet ut”. ”Det är ju jättefarligt för då kan man ju ge sig på att man kan bli besviken”.

Det här sa du i ditt möte med Hanna Hellquist i hennes programserie Jakten på lyckan. Jag blev överraskad när du sa det. När du sa det ! Du satt där med din erfarenhet, och jag förväntade mig kanske att du skulle säga något klokt som att ”det verkligt farliga är när vi har det här idealet att vi alltid måste vara så jävla lyckliga”. Och så sitter du istället och ger rådet att inte engagera sig för mycket för att man ska slippa bli besviken.

 Visst, du säjer att kärnfamiljen inte är din grej. Du har prövat det - visst. Om du tänker att kärnfamiljen kan vara lite (hmm, kanske inte så lite heller) trång för att rymma all kärlek, då är jag med dig. Men du talade ju inte om det. Jag tyckte det lät lite jobbigt det där med att man skulle bo ihop när man hade småbarn därför att det var ”praktiskt”.


Jag vill kanske våga älska. Jag vill kanske ge mig hän med hull och hår i det jag gör. Då tycker jag inte att jag vill ha en nödutgång för att jag inte vill bli besviken. Vad är det för farligt med att bli besviken? Ska jag låta bli att satsa fullt ut för det?
Jag sökte på vardagskärlek

Jag kanske inte inbillar mig att kärleken innebär att jag nödvändigtvis måste vara så jävla lycklig hela tiden. Att tycka om att hjälpa varann genom ”vardagsgeggandet”. Det är kanske just det - att du vet och jag vet att vi inte ger oss så jävla lätt.

Och du - ”man ska prova allt” sa du. Det tror inte jag. Du får säja mot mig om du vill, men jag skulle nog känna mig som en skållad råtta om jag försökte prova allt. Det låter lite hektiskt, om jag får säja så. Men visst, det är kanske inte mindre hektiskt att dela livet med en sån som mig, som ska gå till botten med allt jag gör.

Hursomhelst, Hanna Hellquist får jaga vidare efter lyckan i våra liv. Det gör hon rätt bra. Vad tycker du?

Se Hanna Hellquists möte med Maria Sveland
Läs om Maria Sveland på Wikipedia.
Läs om Hanna Hellquist på Wikipedia.

1 kommentar:

  1. Den här bloggen drev jag fram till 2015. Där finns mycket att läsa - bra grejer, ja. Men den är inte aktiv nu längre. Så om du vill läsa det jag skriver i dag - besök då gärna bloggen Att smaka livet som jag har tillsammans med min kompanjon Arletta. Välkommen dit!
    David Dickson

    SvaraRadera