(foto David Dickson)

lördag 5 mars 2011

UTBILDNING: Nationella-provhysterin dödar kunskapen II

 Nu skär Diane Ravitchs kritik av skolpolitiken som en kniv genom den infekterade amerikanska debatten.
Där försöker republikanska krafter göra lärarna och deras fackföreningar till var mans niding i sina försök att flytta skuldbördan för landets ekonomiska bankrutt bort från de Wall-Streetspekulatörer som utan påföljd lurat både skjortan och pengarna av det amerikanska folket.

I detta läge sätter Ravitch fingret på ett av kärnproblemen med det amerikanska skolsystemet och dess dåliga resultat. Det är inte dåliga lärare - det är ett samhälle som lämnar ungdomar i sticket i en fattigdom där ohälsa och hemlöshet omöjliggör en meningsfull skolgång för alltför många.

Hon pekar också på ett annat av den amerikanska skolpolitikens tillkortakommanden. Ett centralt testsystem, som straffar ut lågpresterande skolor och lärare med den följden att skolor tvingas lämna viktiga skolämnen som historia, samhällskunskap och naturkunskap åt sidan för att istället ägna tiden åt att lära ut hur man klarar prov.


Se och hör Diane Ravitch i The Daily Show med Jon Steward (3/3 2011).
(Om du har brått och bara vill se Diane Ravitch - flytta tidsmarkören i nederkanten till del tre av showen. Delarna är markerade med ett kort lodrätt streck) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar